
Gezang 556 in het Nieuwe Liedboek gaat over de veertigdagentijd. Het vijfde en laatste couplet beschrijft de stille week en eindigt met de kernachtige zin: Heden hosanna, morgen kruisigt Hem.
Het drama van de stille week in 1 zin van 5 woorden. Met Palmpasen wordt Jezus binnen gehaald als de gevierde nieuwe koning van Jeruzalem, op Goede Vrijdag wordt Hij terechtgesteld als een gehate misdadiger.
Eerst is daar de menigte die hem feestelijk binnenhaalt, later de menigte die schreeuwt om zijn bloed.
Kan het werkelijk zo snel gaan? Ik denk dat we wel wat herkennen van wat er vandaag de dag speelt rond me too. Heel wat gevierde artiesten en televisiepersoonlijkheden werden na berichtgeving over hun gedrag ineens uitgekotst. Vaak was er geen onderzoek geweest, laat staan een gerechtelijke uitspraak, maar wij hadden ons oordeel al klaar.
Eigenlijk zijn we heel vatbaar voor die omslag van bewondering naar haat. We kijken tegen een beroemdheid op, maar als dan blijkt en soms is dat nog teveel gezegd, als het erop lijkt dat iemand zich niet netjes heeft gedragen, dan slaat die bewondering om in zijn tegendeel en moeten we niets meer van iemand hebben. Dan verschillen we niet eens zo veel van die bloeddorstige menigte op Goede Vrijdag.
Jezus zou Jeruzalem bevrijden als de grote gedroomde koning van Israël maar als hij daar dan staat als gevangene die zich niet verweert maar met zich laat sollen, dan bewerkt de teleurstelling een volkswoede gevoed door Jezus’ tegenstanders.
Het hoeft niet dezelfde menigte te zijn als die hem heeft binnengehaald, maar uit het evangelie blijkt dat van de grote groep volgelingen niet veel meer over is. Zelfs centrale persoonlijkheden van die groep wankelen. Petrus ontkent, als Jezus terechtstaat, een volgeling van hem te zijn. Van die kleine groep is bijna niets meer over.
Mensen die Jezus door dik en dun steunen zijn er haast niet meer. De beweging rond Jezus is dood. Op Goede vrijdag wordt Jezus door de laatste getrouwen begraven en op zondag willen een paar vrouwen zijn lichaam balsemen.
En dan komt de grote ommekeer van Pasen. Eerst vol verwarring als blijkt dat er een hele nieuwe werkelijkheid zich heeft aangediend. De werkelijkheid van God. Een nieuwe lichtende werkelijkheid. God vernieuwt ons bestaan. Jezus vergeeft ons onze woede en teleurstelling en geeft ons een nieuwe leven vol met licht en liefde. Een leven dat uitmondt in het Koninkrijk van God. Dat is de weg van Jezus in deze week.
Ds. Marco Roepers
Reactie plaatsen
Reacties